Иракският премиер Хайдер Ал-Абади постави ултиматум на кюрдския регион в страната

...
Иракският премиер Хайдер Ал-Абади постави ултиматум на кюрдския регион в страната
Коментари Харесай

Ирак заповяда на Кюрдистан да предаде летищата си

Иракският министър председател Хайдер Ал-Абади сложи ултиматум на кюрдския район в страната до петък да съобщи контрола над двете си интернационалните летища или да бъде поставен под интернационално въздушно ембарго, съобщава Аljazeera. 

Ултиматумът е отговор на извършения в понеделник референдум за самостоятелност в Иракски Кюрдистан. Официалните резултатите към момента не са оповестени, само че кюрдското районно държавно управление съобщи във вторник, че над  90% от гласувалите са се оповестили в интерес на независимостта от Ирак. Положителният вот няма да докара автоматизирано до самостоятелност на полуавтономния район, само че е първа стъпка районното държавно управление да стартира развой на образуване на самостоятелна страна, в това число и договаряния за обособяване от Багдад.

Иракският премиер обяви референдума за противоконституционен и категорично отказа да преговаря с кюрдското управление. Ирак се притеснява, че ще загуби една трета от страната, а също по този начин и основния източник на нефт, който се намира в Киркук - част от територията на Иракски Кюрдистан. 

Абади съобщи през вчерашния ден, че държавното управление му е решило да изиска надзор над летищата, тъй като референдумът " дестабилизира " района. Багдад изиска и от непознатите страни да спрат директните полети до интернационалните летища на Ербил и Сулаймания на територията на КРГ, само че единствено Иран се отзова на въздушното ембарго. Засега незабавните, филантропичните и вътрешните полети до двете летища няма да бъдат спирани. Турският президент Реджеп Ердоган също заплаши иракските кюрди да блокира износа на нефт, който минава през страната му. 

Турция и Иран се притесняват, че кюрдите, живеещи на техните територии, също ще изискат да се присъединят към самостоятелен Кюрдистан. Около 30 млн. кюрди живеят на територията на Ирак, Иран, Сирия и Турция. След преначертаването на границите в Близкия Изток след Първата международна война, те остават без своя татковина. Видеоклипове в обществените медии демонстрираха кюрди в най-малко два ирански града, които честваха вота на иракските кюрди. Съединени американски щати също се опълчиха на гласуването, обезпокоени от възможен етнически конфликт в Ирак, който да подкопае  обединението, водена от Съединени американски щати против ислямската страна, пише New York Times.

В отговор на ултиматума, подложен от Абади, президентът на Иракски Кюрдистан, Масуд Барзани, прикани света да " зачита волята на милиони хора ", които гласоподаваха в референдума в понеделник и насочи апел към Багдад да стартира " сериозен разговор ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР